رفتن به محتوای اصلی
x

گروه آموزشی گفتاردرمانی

معرفی آسیب شناسی گفتار و زبان (گفتار درمانی)

 

کفتار2گفتار1

 

گفتار درمانی دانش و هنر شناسايي و درمان يا بازتواني آسيب ها و ناتوانيهاي گفتار، زبان، صدا و بلع و تلاش در جهت پيشگيري از آنها است. گفتاردرماني يكي از رشته هاي علوم پزشكي در شاخه توانبخشي می باشد که به بررسی ماهیت انواع اختلالات گفتار، زبان، صدا و بلع و نیز روشهای ارزیابی، تشخیص و درمان این اختلالات از تولد تا سالمندی می‌پردازد .درآسيب شناسی گفتار و زبان آگاهی از ماهيت گفتار و زبان و رشد طبيعي آن و سپس آشنایی با انواع اختلالات مربوط و نحوه ارزيابي و درمان  فرا گرفته خواهد شد.

 

گفتاردرمانی به حوزه ی گسترده ای از اختلالات گفتار، زبان، بلع، صوت و ارتباط می پردازد که برخی از آنها شامل :

تاخیر در رشد گفتار و زبان

اختلالات گفتار و زبان:

         الف) رشدی ناشی از فلج مغزی، شكاف كام، مشکلات شنوایی،اتیسم و عقب ماندگی ذهنی

         ب) اکتسابی ناشی ازسکته مغزی، ضربه مغزی، بیماری های نورولوژیک و تومور های مغزی

اختلالات بلع کودکان و بزرگسالان

اختلالات یادگیری (مشکل خواندن، نوشتن، ریاضی )

اختلالات اجتماعی ارتباطی

اختلالات صوت

اختلالات تولید و تشدید

اختلالات روانی گفتار ( لکنت، کلاترینگ)

 

 

شناخت مفاهيم ابتدايی مورد نياز علم گفتار درمانی:

شناخت گفتار طبيعی و مراحل تکامل گفتار وزبان

غربالگری اختلالات گفتار، زبان، ارتباط و بلع در سطح جامعه

شناخت انواع اختلالات گفتار، زبان و بلع  

شناخت علت ايجاد اختلالات گفتار، زبان و بلع

شناخت نحوه پيشگيری از ايجاد اختلالات گفتار، زبان و بلع از طریق آموزش به فرد و جامعه

شناسایی عوامل محیطی، جسمی و خانوادگی تاثیر گذار در ایجاد و تشدید و یا بهبود اختلال در هر بیمار

آگاهی از روند ارزيابی و درمان بيماران مبتلا به اختلالات گفتار، زبان و بلع

آشنایی با علوم گوناگون که در شناخت و درمان اختلالات گفتار و زبان و جهت ارجاع به سایر متخصصین مؤثرند مانند: نورولوژی، زبانشناسی، آناتومی و فيزيولوژی، ارتودنسی، روانشناسی، روانپزشکی

آگاهی از فنون مشاوره و چگونگی برخورد با بيمار و اطرافيانش

 

مقاطع تحصیلی و گرایش های رشته گفتار درمانی:

گفتار درمانی درایران دارای مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا می باشد که در حال حاضر این دانشکده در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به تربیت دانشجو می پردازد. دانشجویان بعد از اخذ مدرک کارشناسی گفتاردرمانی می توانند به دو صورت ادامه تحصیل دهند که عبارتند از:

-  شرکت درآزمون کارشناسی ارشد در رشته گفتاردرمانی

- شرکت در آزمون کارشناسی ارشد رشته های زیر مجموعه پزشکی مثل: مدیریت توانبخشی، مهندسی پزشکی، آمار زیستی، اپیدمیولوژی، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، نانوفناوری پزشکی، آموزش پزشکی، انفورماتیک پزشکی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، فناوری اطاعات سلامت، علوم تشریحی، سلامت و رفاه اجتماعی، سلامت و ترافیک، سلامت سالمندی، ژورنالیسم پزشکی، تاریخ علوم پزشکی، ارزیابی فناوری سلامت، یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی وتکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی

 

فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد گفتار درمانی می توانند در رشته های گفتار درمانی، سالمند شناسی، علوم اعصاب، مهندسی پزشکی، مشاوره توانبخشی در آزمون مقطع دکترای علوم پزشکی ادامه تحصیل دهند.

 

بازار کار گفتاردرمانی:

فارغ التحصیلان با مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای گفتاردرمانی می توانند شروع بکار کنند.

در خصوص آینده شغلی این رشته لازم است بدانید که محدود بودن تعداد فارغ التحصیلان رشته ی گفتار درمانی باعث شده است که این رشته کمتر با مشکل اشتغال به کار مواجه شوند. میزان موفقیت و سطح درآمد این رشته مانند هر رشته دیگر به میزان مهارت و توانایی فرد بستگی دارد.

فارغ التحصیلان این رشته می توانند در مراکزی چون بیمارستان ها، آموزش و پرورش (مدرسه استثنائی و عادی، مهدکودک ها)، مراکز توانبخشی بهزیستی، مراکز مشاوره، مراکز سالمندان و معلولین، مطب و دفتر کار گفتاردرمانی و... مشغول به کار شود.

علاقه مندان به حوزه ی آموزش و تدریس هم می توانند با داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و دکترا در رشته گفتاردرمانی جذب دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی شود.