رفتن به محتوای اصلی
x

نشست رسانه ای ترجمان دانش

 

به مناسبت هفته پژوهش، نشست رسانه ای دانشکده علوم توانبخشی با موضوع تجربیات خانواده‌های افراد دارای زبان‌پریشی از موانع و تسهیل‌کننده‌های دریافت خدمات گفتاردرمانی در ایران با حضور جمعی از خبرنگاران روز یکشنبه ۱۲ آذر ماه ساعت ۱۲:۳۰ در سالن معرفت دانشکده علوم توانبخشی برگزار شد.  در این نشست نتایج برگرفته از طرح تحقیقاتی با عنوان"تبیین تجربه­ي زيسته بیماران  زبان پریش و درمانگران ايراني از عوامل موثر بر ارائه خدمات گفتاردرمانی" تحت نظارت و سرپرستی سرکار خانم دکتر لیلا قسیسن،عضو هیات علمی گروه گفتاردرمانی با حضور اساتید دانشکده علوم توانبخشی، معاون پژوهش و فناوری دانشکده ،کارشناس ترجمان دانش معاونت سرکار خانم سیده لیلا حسینی و خبرنگاران پایگاه های خبری مهر نیوز  سرکار خانم عاطفه قلع ریز ، خبرگزاری ایسنا  سرکار خانم جلالی ، خبرگزاری علم و فناوری سرکار خانم صادقی و خبرگزاری احوال نیوز سرکار خانم مریم نظری به بحث گذاشته شد. در ابتدای جلسه، خانم دکتر قسیسین ضمن ارایه آماری از شیوع سکته مغزی در ایران و تفاوت آن با آمار جهانی توضیح داد:

از عوارض سکته مغزی فلج اندام ها و از دست دادن ارتباط کلامی (زبان پریشی ) می باشد. زبان‌پریشی بر ابعاد مختلف زندگی مبتلایان موثر و  فعالیت‌های افراد، مشارکت آن‌ها در موقعیت‌های مختلف زندگی و نقش‌های اجتماعی‌شان را  تحت تاثیر  قرار می دهد. آثار منفی زبان‌پریشی، به‌صورت طولانی‌مدت در زندگی فرد باقی خواهندماند  و علاوه بر افراد مبتلا، خانواده این افراد را هم تا حدی تحت تاثیر قرار می‌دهد.رنج جسمانی خانواده به دلیل وابستگی جسمی بیمار، مشکلات روحی  و کاهش کیفیت زندگی، مشکلات اقتصادی، تغییر مسئولیت‌ها و انزوای اجتماعی ، از پیامدهایی است که پس از زبان‌پریشی بر خانواده بیمار تاثیرگذار است.

در حال درمان  اصلی برای بهبود زبان‌پریشی، خدمات گفتار درمانی  است که بر عهده  گفتاردرمانگران است. برای بهبود خدمات به افراد دارای ناتوانی در جامعه، باید نسبت به وضعیت فعلی خدماتی که به طور معمول ارائه میشود آگاهی پیدا نمود. زیرا این امر به ما کمک میکند تا تعیین کنیم که وضعیت مراقبت از این گونه بیماران در چه وضعیتی است، چه موانعی در ارائهی درمان موثر وجود دارد و اینکه چگونه میتوانیم برای درمانهای موثرتر در آینده برنامه ریزی نماییم. این مطالعه هم در راستای بهبود کیفیت ارایه خدمات انجام شد .

و مشخص گردید که عوامل مختلفی می تواند بر کیفیت ارایه خدمات موثر باشد از دیدگاه خانواده. هزینه‌ی بالای درمان و رفت و آمد به محل درمان، می توانست درمان را با مشکل روبرو کند. علاوه بر هزینه درمان، مشکلاتی که در رفت و آمد به محل درمان وجود داشت، شروع دیرهنگام مداخلات گفتاردرمانی به دلیل محدودیت در دسترسی به گفتاردرمانگر و یا آشنا نبودن خانواده با اهمیت گفتاردرمانی، عوامل دیگری بودند که مانع از دریافت خدمات گفتاردرمانی شده بودند. البته خانواده ها اظهار کردند که اگر کیفیت درمان بالا باشدحاضر هستند  هزینه های  بالا را بپذیرند. هر چند تمام خانواده ها از عدم حمایت بیمه ها گله داشتند. وجود مشکل در رفت وآمد از محل زندگی به محل درمان، به دلایلی مانند سختی انتقال بیمار به محل درمان و در اختیار نداشتن ماشین شخصی، یکی از موانع حضور در درمان است. " شروع گفتاردرمانی"، یکی دیگر از نکات موثری است که خانواده‌ها به آن اشاره کرده اند. دسترسی پایین به گفتاردرمانگر، محدودیت تایم آزاد درمانگر و محدودیت محل درمان در پذیرش بیمار، منجر به شروع دیرهنگام درمان شده است. سن بیمار عامل تعیین کننده ای بود معمولا خانواده ها در افراد جوان تر  تمایل بیشتری  به درمان دارند تا افراد مسن تر. نگرش خانواده ها به درمان و طول درمان هم مهم بود. از عوامل مهم دیگر مهارت درمانگر در ارایه خدمات بود.

براین اساس، به نظر می رسد از مهم ‌ترین موانع ارایه خدمات گفتاردرمانی در زمان مناسب به بیماران سکته مغزی دسترسی به مراکز دارای پرسنل متخصص و مجرب گفتاردرمانگر می باشد که بر تداوم درمان، کاهش هزینه های جانبی درمان و افزایش اثر بخشی و میزان رضایت بیمار تأثیر قابل ملاحظه ای دارد و لازم است مسیولین شهری و متولیان امر سلامت توجه خاص در راستای ارتقای این عامل داشته باشنداین جلسه در ساعت ۱۳:۳۰ به پایان رسید